Magabiztos játékkal húztuk be a meccset

A kedd esti Opten Vasas- DEAC meccs felvezetőjét azzal zártuk, hogy jó játékot és győzelmet várunk a mieinktől. Az egyetemisták az elvárásoknak megfelelően magabiztos játékkal hozták el a három pontot a Vasas Jégcentrumból és továbbra is a Liga tabellájának éléről várják a folytatást.

A találkozó elején közepes iramban folyt a játék, kóstolgatta egymást a két vetélytárs, de az szakasz nem tartott sokáig. 03.10-nél Izacky indításával Dalecky lépett be a Vasas harmadába és nagy gólt ragasztott a hosszú sarokba. A fővárosi csapatot sokkolta a mieink villámrajtja; néhány másodperccel később Kuleshov passzával Izacky cselezgetett a sarokban, majd jól indult meg befelé és megszerezte a második találatunkat. 04.14-nél Bertát állították ki játékkésleltetés miatt, ám ez sem zavarta a debreceni legénységet; Szűcs ugrott ki egy lecsorgó koronggal, középre adására Kiss Roland érkezett pontosan, az első lövése még kipattant, de másodjára már nem hibázott. A 6.percben Ladányi Balázs kikérte az idejét, hogy rendet tegyen játékosainak fejében. 09.14-nél mégis tovább növelte az előnyét a vendégcsapat, Kloz lopakodott a Vasas kapuja felé, átadása üresen találta a túloldalon Dalecky-t, aki közelről nem hibázott. 13.12-nél Voklát küldték a büntetőpadra, a hátrányban Hetényi Zoli többször is jól avatkozott játékba. 14.47-nél Szlama keresztpasszát Németh lőtte be, szépítettek a hazaiak. Röviddel később Novotny kapott egy tért ölelő átadást, a szólót azonban Tóth hárította. 16.36-nál Szalma ült ki 2 percre, a mieink veszélyesen támadtak; Novotny átadásából Dalecky találta telibe a keresztvasat. A játékvezetők hosszasan videózták az esetet, de végül nem ítéltek gólt. A nyitó harmad elején a debreceniek lerohanták ellenfelüket, a játék képe pedig arról árulkodott, hogy ezt a meccset már elrontani is aligha lehet.

Valószínűleg volt némi fejmosás a Vasas öltözőjében, mert a hazaiak alaposan megnyomták a 2. játékrész elejét; az egyetemistáknak jókor jöttek Hetényi Zoli remek védései. 22.13-nál Sándort állították ki, a piros-kékek azonban nem jutottak előbbre. 23.43-nál Novotny tört ki a a bal szélen, Ozols csúnyán belenyomta a palánkba, a cseh támadó hosszú ideig a jégen maradt és nagyon nehezen tudott a cserepadra eljutni. A debreceniek méltán reklamáltak, a játékvezetők pedig 2+10 percre büntették a lett légióst. Az előnyben gyorsan felálltunk, körbelőttük Tóth ketrecét, végül Kuleshov közelről büntetett. A pályán egyre paprikásabb lett a hangulat, 26.43-nál Kiss Patrik is kiült. Nagy erővel támadott a Vasas, Hetényi Zoli azonban többször is látványosan védett. 28.34-nél Léránt kapott két percet, 31.12-nél Filbrandt került a büntetőpadra, néhány másodperccel utóbb Voklát állították ki. A hátrányokat ügyesen menedzselték a mieink. Egyenlő létszám mellett aztán újra támadásba mentünk át, többször is veszélyes helyzeteket teremtetünk. 38. 32-nél Turbucz lépett ki üresben, a lövése kipattant a vendégkapusról, Ozols azonban résen volt és feljebb hozta a csapatát. A harmadban a bírók összesen 14, illetve 8 büntetéspercet osztottak ki, alig volt mód folyamatos játékra.

A 3. etap elején Dalecky agresszíven támadta a Vasas kapusát, kiállították, ám ezt a két percet is sikerült kivédekeznünk. 42.58-nál Czakó megütötte Dalecky-t, örülhetett, hogy megúszta egy kisbüntetéssel. A fórban jól kombináltak a mieink, Tóth azonban mindent megfogott. 44.53-nál Tornyai küldte a jégre az energikusan meginduló Voklát, emberelőnybe kerültünk. A fórban először lőttünk egy vasat, majd 46.38-nál Izacky bombázta kapásból a hálóba Dalecky keresztpasszát. 47.24-nél Kiss Roland ellen fújtak a játékvezetők, hiába játszhattak azonban előnyben a piros-kékek, csak az utolsó másodpercekben jutottak el helyzetig. A harmad közepén előbb Bogesic, majd Filbrandt is kiült, a Vasas támadásaiban azonban nem volt elegendő átütő erő. A harmad végén a mieink ügyesen tartották elől a pakkot, míg az ellenfél láthatólag belenyugodott a vereségbe.

A mérkőzés kezdetén a debreceni alakulat lerohanta az ellenfelét, az ötödik perc elején már három góllal vezettünk. A remek kezdés meghatározta az egész mérkőzést, a mieink azonban nem ültek rá az eredményre, még háromszor találtak be a találkozó végéig. Ozols durva szabálytansága is otthagyta a nyomát a meccs arculatán, rendszeresen megtalálták egymást a játékosok, töredezetté vált a találkozó. Reméljük, hogy Novotny komolyabb sérülés nélkül úszta meg az incidenst. A cseh támadó megpróbálkozott ugyan a visszatéréssel, ám a cserepadon bölcsen úgy döntöttek, hogy kár lenne tetézni a bajokat. Felhőtlenül örülhettünk Izacky nagyszerű teljesítményének, a mieink gólzsákján nem látszott a hosszú kihagyás, erőtől duzzadó hokival és gólokkal tért vissza a jégre. Hetényi Zoli ezúttal is remekül dolgozott, 94,44 %-os hatékonysággal védett.

A DEAC stábja részéről Kecskeméti Áron nyilatkozott.

A mérkőzés elején tényleg minden nekünk pattant, vannak olyan napok, amikor mindenben szerencséje is van egy csapatnak. Ezután időt kért a Vasas, vissza is rázódtak a meccsbe, a második harmad elején úgy kezdtek, hogy sokáig ki sem tudtunk jönni a harmadunkból. Lehet, hogy túl nagy előnyhöz jutottunk, túlságosan magabiztossá váltunk, elfelejtettük a begyakorolt játékelemeinket követni. De nem vehetjük el a srácoktól azt az érdemet, hogy nagyon szép gólokat lőttek az elején. A kiállítások szempontjából borzalmas volt a mérkőzés, emberelőnyből mentünk emberhátrányba és fordítva, nem hiszem, hogy ez túl jó képet adott a játéknak. Amellett, hogy jól védekeztünk emberhátrányban, sok pozitívumot erről nem tudok mondani. Elképesztően extra motivációt nyújt számunkra, hogy a tabella elején vagyunk, és amikor lemegyünk edzésre, ez mindig ad egy kis energiapluszt, hogy még keményebben dolgozzunk. A szurkolóink nem lehetnek velünk, de talán így is adunk az embereknek egy kis élményt ebben a nehéz időszakban, amit nagyon megérdemelnek Debrecenben. Ez hajt minket, ezt a teljesítményt kell tovább vinnünk” – fejezte be mondanivalóját a másodedző.

2021.01.05. 18.40 Vasas Jégcentrum
EL 43
Opten Vasas HC – DEAC 2-6 (1-4, 1-1, 0-1)
Gólszerzők: Németh Á., és Ozols, illetve Dalecky (2), Izacky (2), Kiss R., és Kuleshov

=Müller Károly=

Fotók: Opten Vasas