MEGTÖRTÉNT A VISSZAVÁGÁS ÉS A VISSZAELŐZÉS IS!

Nem mondhatnánk, hogy könnyű helyzetben lett volna a DEAC együttese az Acélbikák elleni szerdai visszavágó előtt. Nemcsak a három meghatározó játékos állandósuló hiánya, hanem az újvárosi találkozón nyújtott gyengécske játék miatt is. Bár a kezdő szurkolók is tudják, hogy a hoki-biblia szerint „a vesztes meccseket a lehető leggyorsabban el kell felejteni”, mindazonáltal a sportoló tudata nem számítógép, hogy kedvünk szerint lehessen törölni belőle. Volt is némi aggodalom a lelátón, de akik hallották a mieink csatakiáltását az öltözőben, azok jóval bizakodóbban néztek az összecsapás elé.

Már az első pillanatoktól érződött, hogy ez a mérkőzés egészen más lesz, mint a hétfői „odavágó”. A DAB a gyors csatáraira építve megpróbálta meghatározni a találkozó ritmusát, de nem jártak sikerrel. A kitörő Léránt már az első percben veszélyeztetett, de a lövését blokkolták egykori csapattársai. A 4. percben kimaradt egy „csaknem üres” kapu, a következő támadást viszont sikerült befejezni; Novotny indult meg, belépett a vendégek harmadába, majd váratlan, alsó sarkos bombával megszerezte a vezetést! Négy perccel később Izacky szlalomozott végig a pálya hosszában, közeli perdítését azonban Hughson hárította. 09.29-nél Izacky tálalt pontosan Novotny elé, aki a rövid sarokba vágta a pakkot! Tovább nyomott a hazai alakulat, Hughson azonban jó állt a lábán, előbb lenyelte Kiss Phil kék vonalas bombáját, majd Essery lövését hatástalanította. 16.34-nél Turcotte kapott 2 perces kisbüntetést, az emberfórt pedig jól játszották meg a mieink; Filbrandt lövése Léránt ütőjéről vágódott Hughson kapujának felső sarkába. 17.52-nél szépítettek az újvárosiak; a lelátóról úgy tűnt, hogy a kapunk előtt okvetetlenkedő Kovács Bronson akadályozza Hetényi Zolit, miközben Mazurek gólt szerez. A hazai oldal heves reklamálása nyomán a játékvezetők videóztak, aztán megítélték a gólt. Másfél perccel a harmad vége előtt Essery fülelte le a pakkot a DAB védekező zónájában, Kuleshov lövését azonban védte Hughson. Az első periódusban jól hokiztak az egyetemisták, végig dominálták a játékot.

A 2. játékrészt Turcotte erőszakos betörése vezette fel, majd 22.57-nél emberfórba kerültünk, Pinczés ült ki 2 percre szabálytalan testjátékért. Mintegy fél perccel később üres kapuig játszottunk egy helyzetet, Essery lövése azonban a kapu fölé pattant. A 27. percben Molnár Dávidot szórták ki, majd egymást követték a kiállítások, bő négy perc múlva Kiss Phil került a büntetőpadra. A büntetésperceket gól nélkül hozták le a mieink, miközben mind a két kapuvédő ízelítőt adott a tudásából. A 32. percben gyors egymásutánban Baker és Turcotte is kiült és a kettős hátrányt már nem bírta ki a vendégcsapat; 31.55-nél Essery maradt egyedül az újvárosi harmadban, kimozdította Hughson-t és a vas alá lőtte a pakkot! Egy perccel később Somogyit állították ki, az előnyben jól forgattak a mieink, majd 33.31-nél Kuleshov éles szögből a hálóba vágta a korongot! Miroslav Ihnacak azonnal időt kért, de ez nem járt látványos eredményekkel. 36.06-nál Izacky palánkra lökésért begyűjtött egy 2+10 perces kiállítást. Az utolsó percben Molnár Dávid támadta Hughson-t, a kapu elmozdult, a „rendszabályozás” közepette a kanadai hálóőr „elvesztette” a kesztyűjét is, de a játékvezetők ezúttal csak 2-2 percet ítéltek. A 2. harmadban a DEAC tovább folytatta az offenzív hokit, 5-1-es állásnál érkezett el a szünet ideje.

A 3. harmadban feljebb kapcsoltak a vendégek, a mieink pedig kissé óvatosabb játékmódra váltottak. A periódus első felében, főként mezőnyjátékot és nagy taktikai harcot láthattak a nézők. 50.19-nél Azari lépett meg és szerzett gólt szólóból, bár az akcióját egy Markov ellen elkövetett, látványos bottal akasztás előzte meg. Az 52. percben Dósa kapott 2 percet, az előnyt pedig kihasználták az egyetemisták; Hári passzával Berta lopta a távolságot, majd elengedett egy nagy bombát, ez volt a hatodik debreceni gól! Három perccel később ismét Berta tüsténtkedett, Hughson fogott egy óriásit. 54.47-nél Silló átadása találta üresen Somogyit a kapuvasnál, aki megszerezte csapata harmadik gólját. 55.54-nél az újvárosiaktól Ambrus került a büntetőpadra, de az izgalmak tovább tartottak. Két és fél perccel a harmad vége előtt Hetényi Zoli fejvédőjét találta el, majd a gólvonal mögé került a korong, a játékvezetők azonban videóztak és nem adták meg a DAB találatát.

A kiválóan hokizó, az emberelőnyöket hatékonyan értékesítő egyetemisták magabiztosan győzték le a komoly játékerőt képviselő dunaújvárosi együttest. Ezzel a mieink nemcsak visszavágtak a hétfőn elszenvedett vereségért, de vissza is előzték a riválisukat, sőt maguk mögé utasították az FTC-Telekom csapatát is. Ezúttal ha lehet, még a szokásosnál is jobban örültünk a pontoknak, mivel pénteken már érkezik a következő félelmetes ellenfél, a Brassó.

David Musial vezetőedző, a meccs utáni nyilatkozatában elismeréssel szólt csapata teljesítményéről: „Többször is elmondtam már, hogy maradjunk távol a büntetőpadtól; nem szeretünk emberhátrányban játszani, hiszen ezzel nagyon sok energiát égetünk el. Kifejezetten pozitív volt, hogy ezúttal emberelőnyben is jól tudtunk játszani, és ami nagyon fontos, hogy csapatként sikerült a mai meccset megnyerni.”

DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák 6-3 (3-1, 2-0, 1-2)
Gólszerzők: Novotny(2), Léránt, Essery, Kuleshov és Berta, illetve Mazurek, Turcotte és Somogyi

=Müller Károly=