NAGY IRAMÚ MECCSEN MAGABIZTOSAN GYŐZTÜNK

Négy idegenbeli mérkőzés után pénteken este lépett először hazai jégre a Debreceni Egyetem jégkorong csapata. A mieink négyből három győzelmet arattak és esélyesként készülhettek a Schiller-Vasas elleni összecsapásra. A találkozó előtt a debreceni legénység 19 ponttal a Liga tabellájának 5. helyét foglalta el, míg a vetélytárs erejéből eddig 8 pont megszerzésére futotta. A hazai együttes győzelmi reményekkel készülődött a mérkőzésre, annak tudatában is, hogy a piros-kék alakulat mindig képes megnehezíteni az ellenfelek dolgát. Az egyetemisták esélyeit némileg rontotta, hogy Jakub Izacky-nak ezen a találkozón kellett letölteni egy meccses eltiltását. A házi pontkirály távollétében David Musial vezetőedző átszervezte a sorokat, végül Rutherford került az első sor jobb szélére, míg a második támadósorban Berta, Hári és Kuleshov kaptak helyet. A mieink kapujában Hetényi Zoltánt köszönthették a szurkolók, aki csapata legutóbbi három győzelme során kétszer gólt sem kapott, így méltán nyerte el A HÉT JÁTÉKOSA- címet. És nem feledkezhettünk meg Berta Ákosról sem; a debreceni kapitány az utolsó négy meccsen egyaránt pontot/pontokat szerzett, a Titánok ellen az ő találatával nyertünk.

Az első támadást Rutherford vezette, majd azonnal érkezett egy kontra, mindkét kapust letesztelték a küzdő felek. Nagy iramot diktáltak a mieink, a vendégek becsületére legyen mondva, hogy megpróbálták felvenni a ritmust. 03.17-nél Vokla átadásával Rutherford ugrott ki, majd két gyors csel után elegánsan jutatta a hálóba a pakkot. A 6. percben újra a DEAC első sora akciózott, Sági lövését azonban Szeles védte, majd a felkanyarodó Rutherford bombáját nagy üggyel-bajjal sikerült hárítaniuk. A következő percekben oda-vissza hullámzó játék alakult ki, határozott fölényben hokiztak a debreceniek. Eseménydús, pörgős hokit láthatott a közönség, a piros-kékeknek gyakran az is gondot jelentett, hogy kijuttassák a korongot a védekező harmadukból. A 11. percben ismét a nagy kedvvel hokizó Rutherford volt a főszereplő, a rövid felsőt vette célba, de egy picit hibás volt az irányzék… A 12. percben a mieink kissé belefeledkeztek a támadásokba, veszélyes kontrát vitt a Vasas, de Hetényi Zoli ismét a helyén volt. Két perccel a harmad vége előtt Berta került helyzetbe, lövését, majd az ismétlést is fogta a Vasas hálóőre. 19.31-nál Novotny pazarul indította el Hárit, aki ezúttal nem húzott cselt, hanem a keresztvas alá vágta a pakkot. A mieink közönségszórakoztató játékkal biztosan nyerték a harmadot, a kapura lövések aránya 22-10 volt ide.

Akik késve érkeztek meg a büféből, azok megúszták az első hideg zuhanyt; 20.44-nél kavarodás támadt a debreceni kapu előtt és Tornyai közelről betalált. A 2. percben ismét a hálónkban kötött ki a korong, a játékvezetők azonban magas bot használata miatt érvénytelenítették a gólt. Kicsit elbizonytalanodott a hazai csapat, az ellenfél viszont egyre bátrabban hokizott. 26.40-nál Mestyán kapott 2 percet bottal lökésért, az egyetemisták jól romboltak, de 3 másodperccel azelőtt, hogy a debreceni bekk visszatérhetett volna a játékba, Novotny-t is kiállították. A négy percnyi folyamatos emberhátrányos játék ezúttal túl sok volt a mieinknek; 29.20-nál Szlama révén egyenlítettek a piros-kékek. A következő percekben folyamatosan próbált újítani a debreceni alakulat. A 32. percben erősen megnyomtunk egy cserét, ami világosan jelezte, hogy lassan visszavesszük az irányítást. A 34. percben Kuleshov küzdött a Vasas kapuja mögött, rövid passzát a vasnál érkező Berta vágta be, a kapitány folytatta a pontszerző sorozatát! Egy perc sem telt még el, amikor villámgyors debreceni akció végén Sági átadásából Rutherford veszélyeztetett. A Vasas megkísérelt válaszolni, néhány ügyes kontratámadásuk végén azonban Hetényi Zoli biztos kézzel tisztázott. A játékrész első 10 perce az ellenfélé volt, de ezt követően az egyetemisták újra a kezükbe vették a mérkőzés alakítását.

A 3. harmad elején ismét volt okunk az izgalomra; ezúttal Filbrandt-ot szórták ki, de a hátrányban jól zárt a hazai védelem. A büntetőpadról belépő debreceni hátvéd azonnal korongot szerzett, célba vette a kaput, a lövés kipattant Szelesről, az érkező Kuleshov pedig nem hibázott. A 44. percben Surányi szabálytalankodott, emberfórba kerültünk. Az előnyt szépen oldották meg a mieink; 44.27-nél Rutherford játszotta vissza a kapu mögül a pakkot, Sági belőtte; ötre növelve a hazai gólok számát. Egyenlő létszám mellett is támadásban maradtak a mieink. Mintegy négy perccel utóbb Kuleshov lépett volna meg, Fliszár odavert neki, 2 perces kisbüntetést kapott érte. A fórban lendületesen támadtunk, de ezúttal nem sikerült újabb gólt szerezni. 52.31-nél Vokla Rolandot állították ki, az emberelőnyben a fővárosi együttes próbálkozott, de Hetényi Zoli megint áthatolhatatlannak bizonyult. Az 58. percben a másik Hetényi, a tavaly még nálunk hokizó Péter ütötte ki a korongot, de ebben az emberfórban már nem alakultak ki igazán veszélyes helyzetek. A 3. harmadban mutatott kiváló hokival a mieink bebiztosították a győzelmüket.

A 2. játékrész első 10 percét leszámítva a mérkőzésen a debreceni srácok akarata érvényesült. Az említett képzavartól eltekintve jó játékot produkáltak a mieink és zsinórban a negyedik meccsükön sem találtak legyőzőre. Öt játékosunk osztozott az öt hazai találaton; külön öröm, hogy Berta megtartotta a góllövő ütőjét, Rutherford góllal mutatkozott be és Hetényi Zoli is a tőle megszokott magas színvonalon védett.

David Musial vezetőedző elismerően szólt csapata teljesítményéről: „Nagyon jól játszottunk az első harmadban. Aztán a másodikban elvesztette a koncentrációt a csapat, ami ahhoz vezetett, hogy eléggé szoros lett a mérkőzés. A 3. harmadban sikerült a találkozó kontrollját visszaszerezni. Fontos pillanat volt, amikor kivédekeztünk egy emberhátrányt, majd azonnal meglőttük a negyedik gólt. Ezt követően végig mi domináltunk és nyertünk.”

DEAC – Schiller-Vasas HC 5-2 (2-0, 1-2, 2-0)
Gólszerzők: Rutherford, Hári, Berta, Kuleshov és Sági, illetve Tornyai és Szlama