Nyertünk, de a java csak most következik

Azok a szurkolók számoltak helyesen, akik tartottak ugyan az élcsapatok orra alá sorozatban borsot törő fehérvári fiataloktól, de hittek abban, hogy mieink azért itthon tartják majd a három pontot. Valóban igen kemény, a 3. harmad elejéig voltaképpen nyitott összecsapáson vagyunk túl. A srácok – ahogyan ígérték – felkészültek és folyamatos, kemény csatában végül felőrölték az ellenfelüket. A legfontosabb momentum azonban az volt, hogy ez a találkozó nyomokban sem emlékeztetett az Opten Vasas elleni vesszőfutásra, bár a mieink még mindig értenek hozzá, hogyan lehet a saját dolgukat megnehezíteni. Pedig igen gyorsan el kellene felejteni, mivel a szezon eddigi legnehezebb időszaka elé nézünk.

A mérkőzés elején mindkét csapat arra törekedett, hogy gyorsan átjátsszák a semleges harmadot, de a passzjátékba többször is hiba csúszott. Az első percben a vendégek hokiztak veszélyesebben, Hetényi Zoli azonban magabiztosan hárított. 05.11-nél Mihalik átadását Kozma éles szögből tűzte a kapura, Gyenes tehetetlen volt, megszereztük a vezetést. Alig két perccel később ismét Mihalik villogott, az újabb gól elmaradt, sőt, az ellenakciónál a DEAC kapuvédőjének akadt dolga. A harmad fele táján két cserét is alaposan megnyomtak a vendégek, de nem tudtak komoly gólveszélyt teremteni. A 10. percben Dalecky lövése tette próbára Gyenest, a pakk azonban kipattant a fehérváriak hálóőréről. Két perccel később Háriék 5 az 5 ellen álltak fel és jól adogattak a vendégek harmadában, ez az időszak a miénk volt, Gyenes azonban kétszer is nagyot fogott. Kiegyenlített játékkal zárult az első etap, úgy látszott, hogy a Titánok felhagytak a letámadással, hátulról próbáltak építkezni, de így a mieinknek jutott nagyobb tér az akciózásra.

A 2. játékrész elején előbb Hári lövését védte Gyenes, majd Hetényi Zoli volt munkában. Komoly fizikai hoki folyt a jégen, viszonylag kevés játékmegszakítással. A negyedik percben Novotny centerezéséről csak egy hajszállal maradtak le a belső csatárok. Fél perccel később Izacky korongja megakadt a fehérvári hálóban, de a játékvezetők videózást követően érvénytelenítették a találatot. 26.27-nél Vedran Bogesic került a büntetőpadra, a srácok azonban tanári módon bekkeltek, a Titánok helyzetet sem tudtak kialakítani. A 10. percben Izacky tört ki, a vendégek jobbról-balról sanyargatták, mégis lövéshez jutott, a korongot azonban Gyenes hárította. Röviddel később Hári nagy lövését bravúrral védte a Titánok kapuvédője, a gyors ellenakció végén Hetényi Zoli szólót fogott. A 33. perc táján tumultózus jelenetek játszódtak le az egyetemisták kapuja előtt, néhány játékosnak kicsit elgurult a gyógyszere, de teljes létszámban folytatódott a küzdelem. Nagy nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, különösen Tiainen kiállítása alatt; újabb gólt nem tudtunk elérni, Fortuna szorosan fogta Gyenes kezét… A harmad java részében fölényt harcoltunk ki, ezt a kaput eltaláló lövések száma (20-8) is jelezte.

A 3. harmad debreceni támadásokkal indult, majd 41.01-nél a második találatunk is megszületett; Izacky átadásába Dalecky szúrt bele a vendégek kapuja előtt. Fél perccel később Pestunov passzát szép csel után Kuleshov tette be laposan, úgy látszott, hogy az üzlet kezd beindulni. Nyílt sisakkal támadott az egyetemista csapat, de túlságosan belefeledkeztünk a rohamozásba; 47.31-nél Balogh üresben ugrott ki és szépített. 49.25-nél Kiss Patrikra fújtak rá 2 percet, a mienk védelme azonban ismét jól állt lábán. Nem így az 53. percben; nem támadtuk eléggé agresszíven a harmadunkba belépő fehérvári csatárt, Luusuaniemi találatával egy gólra zárkóztak fel a vendégek. Az 55. percben Hetényi Zoli bravúros védéssel góltól mentette meg a csapatát. 57.19-nél A Titánok szakvezetője időt kért és amint lehetett, Gyenest is lekapta a jégről. A létszámfölényben nagy erőkkel támadott a fehérvári együttes, 59.09-nél azonban Izacky korongszerzése nyomán Novotny üres kapus gólja eldöntötte a meccs sorsát.

A találkozó legnagyobb pozitívuma az volt, hogy jelezte; az egyetemisták kezdik megtalálni a játékukat, újra a tőlük megszokott, agresszív, kemény hokit produkálták, és ezzel együtt jöttek a gólok is. A két kiváló kapus külön párviadalát Hetényi Zoli nyerte 93,55 %-os védési hatékonysággal, de jó volt látni a fiatalok, főként Kozma és Mihalik bátor játékát is. Sajnos, ezúttal is voltak védelmi megingások, amelyekre hatványozottan figyelni kell a közeljövőben, hiszen rövidesen elkezdődik a „nagy menetelés”. Szerdán az FTC-Telekom otthonába látogatunk, majd érkeznek az Acélbikák, utána pedig kimerítő erdélyi túra következik. Hangsúlyozni sem kell, hogy a srácok nagyon komoly feladatok előtt állnak, melyekre kitűnő ráhangolódást jelentett a Titánok elleni nehéz, ám győztesen befejezett mérkőzés.

David Musial vezetőedző az önbizalom visszaszerzését nevezte a legfontosabbnak.

Elképesztően fontos volt, hogy két vereség után ismét pontokat gyűjtsünk és ezzel visszaszerezzük az önmagunkba vetett bizalmat – mondta a találkozó után. – Nem játszottunk igazán jó mérkőzést, de úgy gondolom, hogy a 3. harmadra összeraktuk a játékunkat és szereztünk két gyors gólt. Ezek után sajnos, akadtak hibáink a védekezésben, de Zoli ott volt mögöttünk és végig meccsben tartott bennünket.

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

2020.11.29. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 2
DEAC – Titánok 4-2 (1-1, 0-0, 3-2)
Gólszerzők: Kozma, Dalecky, Kuleshov és Novotny, illetve Balogh és Luusuaniemi

=Müller Károly=