Szétlövésben nyertük meg a rangadót

Összességében a kilencedik győztes meccsükért hajtottak az újpestiek vasárnap a Debreceni Jégcsarnokban. Az egyetemisták szintén kiváló szériából érkeztek a találkozóra, így nyilvánvalónak tűnt, hogy a két élcsapat találkozója nagy izgalmakat, igazi hoki-csemegét tartogat a televízió előtt helyet foglaló szurkolóknak.

Ahogyan az várható volt, a hazaiak a korongbedobás után azonnal nekiugrottak az ellenfelüknek és agresszív letámadásokkal operálva beszorították őket a védekező harmadukba. A vendégek keményen bekkeltek, igyekezetek lezárni a támadásvezetési utakat. A 4. percben Izacky szabadult ki a lila-fehér védők gyűrűjéből, de átadása elsuhant a játékostársak ütői előtt. 04.47-nél Sándor indítása szállt át a palánkon, emberfórba kerültek a vendégek. Amint kiszabadultak a nyomás alól, rögtön átvették a játék irányítását, veszélyes helyzeteket alakítottak ki és percekig nem tágítottak a hazai védőharmadból, egyenlő létszám mellett sem. Lassacskán kiegyenlítődött a meccs, mieink is sokat támadtak, de a lövéseik nem okoztak igazán komoly gondot Duschek Dávidnak. 13.34-nél Berta felszabadítása perdült a palánk fölé, ő is a büntetőpadra került. Az újabb fórt nem tudták kihasználni a lilák, ehhez azonban Hetényi Zoli nagy védéseire volt szükség. Mintegy négy perccel a harmad vége előtt Dalecky bombáját hárította Duschek. A csapatok erősen megnyomták az utolsó perceket, egy vendégkontra végén Hetényi Zoli védett hatalmasat, a másik oldalon az UTE védelme volt munkában, gól azonban nem született.

A 2. játékrész elején jó iramú, váltakozó játék folyt a jégen. 23.26.nál Kiss Rolandot ültették ki, a hátrányban ismét jól védekeztünk, de 6 másodperccel a kiegészülésünk előtt Szabad közelről begyötörte Rafaj kipattanóját, az újpestiek kerültek előnybe. A 28. percben Stadel kapott 2 perces kisbüntetést. A fórban sokat próbálkoztak a mieink, de nem tudták feltörni a lila-fehér reteszt. 37.13-nál Izacky-t küldték ki, az ellenfél pedig gyorsan kihasználta a lehetőséget; Stadel átadásából Bodó a vasat találta el, onnan pattant a korong a hálónkba. A debreceni szurkolóknak ideje is alig volt a bosszankodásra, 39.05-nél ismét Kiss Roland kapott kisbüntetést, ezúttal bottal akasztásért, ám a hátrányban jól védekeztünk.

Egy harmadunk maradt az eredmény megfordítására, ennek megfelelően óriási energiákat tettek a jégre a mieink. Előbb kivédekeztük Kiss Roland áthúzódó kiállítását, majd azonnal támadásba mentünk át. 44.30-nál Rafajt ültették ki, alig több, mint fél perccel később pedig széptettünk; az új fiú, Pavel Pisarik kapásból helyezte be Dalecky átadását. Hatalmas iramot diktáltak az egyetemisták, az újpesti gárda kontrajátékra rendezkedett be. 52.07-nél egy veszélyes vendéghelyzet után mi indítottunk kontraakciót; Kloz-tól Kiss Patrik kapta a korongot, remek keresztpasszára jól érkezett a másik oldalon Filbrandt és a hálóba pöccintette a pakkot. Nem sokkal később Kloz szöktette Izacky-t, aki laposan lőtt, a korong átcsúszott Duschek mamutja alatt, de nem ment át a gólvonalon. Az utolsó percben még próbálkozott egyet az UTE, óriási kavarodást rendeztek a mieink ketrece előtt, végül Hetényi Zoli szerezte meg a pakkot. A 3. harmadban irdatlan mennyiségű munkát végeztek el a mieink, amivel rászolgáltak a hosszabbításra.

Az 5 perces ráadásban mindkét együttes kulturált hokit játszott, nem kapkodták el a helyzeteket, amelyek nagyjából azonos számban alakultak ki a két kapu előtt. Mivel nem bírtak egymással a küzdő felek, szétlövésre került sor. Hári és Dalecky belőtte a maga rávezetését, miközben az ellenfél négy kísérletét Hetényi Zoli magabiztosan hárította. A győztes találatot Hárinak jegyezték be, ezzel a srácok itthon tartották a bónusz pontot.

A mérkőzés elején a mieink megpróbálták lerohanni az ellenfelüket, de nem jártak sikerrel; nem járt elég pontosan a pakk és gond volt a lövések irányzékával is. Kétszer is emberhátrányba kerültünk, ezzel magunkra húztuk az újpestieket, akik azonnal átvették a meccs irányítását. Az első harmadot még sikerült kapott gól nélkül megúszni, a második 20 percben viszont a lilák kíméletlenül kihasználták a lehetőségeiket. A harmadik harmadban óriási iramot diktáltunk, nagyot küzdöttünk, ennek volt köszönhető az egyenlítés. Mivel a hosszabbításban nem változott az eredmény, a döntés a szétlövésre maradt, ahol a vendégeknél jóval magabiztosabban dolgoztak a mieink és megszerezték a bónusz pontot. A pontosztozkodásból mindkét csapat profitált, az egyetemisták a tabella második helyét foglalják el, az előnyük hat pont a MAC HKB-val szemben, míg a lila- fehérek pontszámban utolérték az újbudaiakat.

A találkozó történésit a mieink részéről David Musial elemezte.

Jól kezdtük a mérkőzést, az első tíz percben remek teljesítményt nyújtottunk, de nem sikerült gólt szereznünk – állapította meg a vezetőedző. – A folytatásban az UTE emberelőnyből kétszer is betalált. Innen nagyon nehéz felállni, de sikerült visszajönnünk a meccsbe. Az utolsó harmadban mindent megpróbáltunk, ennek köszönhetően kiegyenlítettünk. A szétlövésben sikerült behúznunk a találkozót, és ezzel nagyon fontos két pontot szereztünk.”

2021.01.10. 14.10 Debreceni Jégcsarnok
EL 116
DEAC – UTE 3-2 bü. (0-0, 0-2, 2-0, 0-0, 1-0)
Gólszerzők: Pisarik, Filbrandt és Hári, illetve Szabad és Bodó

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló: